şule yusuf şule yusuf

100. Maymun Fenomeni

Düşünce yapınızı ve davranışlarınızı değiştirmeniz, dünya çapında pozitif değişimlere sebep olur da inanmazsınız.

Kelebek etkisi olarak da bilinen etkileşim artık çoğumuzun değişim hikayesinin genel örneği oldu. Değişimin kolay olduğunu söylemiyoruz, zordur. Hele bir toplumun düşünce yapısını ve davranış biçimini değiştirmesi daha da zordur.  Fakat yaşadığımız şu dünyadaki büyük değişiklikler, hepimizin kendimizden başlayarak değişmemiz ve dönüşmemiz gerekliliğine vurgu yapıyor, adeta gözümüze sokuyor. Bu durum için henüz yeterli oluşumlar ve gerekli güç maalesef oluşmuş görünmüyor. Çünkü çoğumuz, ‘bir benim çabamla ne olacak’ diye düşünüyor ya da ‘bir avuç kişinin düzeni değiştiremeyeceğine’ inanıyor.

Oysa bir kişinin davranışlarında gerçekleştireceği değişim, dünyadaki ortak bilinci etkileme ve değiştirme enerjisine sahiptir.

Doktor Lawrence Blair ve Lyall Watson’ın 30 yıl boyunca maymunları gözlemleyerek gerçekleştirdikleri bir deney vardır: “100. Maymun Fenomeni.”

Pasifik Okyanusu’nda bulunan birçok adada, maymunlar yaşamaktadır. Bilim insanları adadaki maymunlar için tatlı patatesler bırakırlar, kumların üstüne. Bu patatesleri maymunlar severek yer, tek dertleri patateslerin kumlu olmasıdır.

Bir gün ”İmo” adlı genç bir maymun patatesleri yıkamayı akıl eder. İmo, bunu önce annesine öğretir. Sonra diğer maymunlar da bu yöntemle patatesleri yıkayarak yemeye başlar. İmo’nun arkadaşları da kendi annelerine öğretir yıkayarak yemeyi ve halka gittikçe genişler. Fakat bazı maymunlar kumlu yemeye devam ederek değişime direnç gösterirler. Hiyerarşide alttan gelen nesilden bir şey öğrenmeye yanaşmayan yetişkin maymunlar, kumlu yemeye devam eder uzunca zaman. Sayı bir türlü artmaz, genele davranış yayılmaz. Ama bir gün sadece bir maymunun daha gidip patatesleri yıkamasıyla bu davranış tüm maymunlar içinde yayılır. Hatta diğer adalardaki maymunlar tarafından da eş zamanlı benimsenir. Bu, 100. maymunun patatesi yıkamasıyla olmuştur.

Adada bulunan maymunların bir kısmı patateslerini yıkayarak yemeye devam ederken (99 tanesi), bir maymunun sadece bir maymunun daha patatesini yıkamasıyla o an her şey değişti. Bu davranışın yayılmasını 100 rakamı tetikledi.

Toplumda belli bir sayıda kişide bir davranış değiştiği anda, mesafenin önemi olmaksızın bu yenilik zihinden zihine aktarılabiliyor. Toplum bilincinde en önemli nokta kritik sayıya ulaşmaktır. Sayıların enerjisini yabana atmamak hatta bunun kadim bir ilim olduğu bilgisini göz ardı etmemek gerekiyor.

100. Maymun belki de sizsiniz. Herkes kendi değişiminin 100. Maymunudur.

devamını oku