kuran okuyan kız tablosu

2020 KPSS’de, “Osman Hamdi Bey’in 6.3 milyon sterline satılan eseri hangisidir?” sorusu yer aldı. Sınava girenlerin pek çoğunun ressamın en bilinen eseri olan “Kaplumbağa Terbiyecisi” yanıtı verdiğini sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlardan gördük. Ancak sorunun doğru cevabı Osman Hamdi Bey’in 1880 yılında yaptığı “Kur’an Okuyan Kız” eseriydi.  Böylelikle dikkat çeken eseri biz de sizlere tanıtmak istedik.

Tablo, geçen yılın eylül ayında Londra’daki Bonhams Müzayede Evi’nde düzenlenen açık artırmada 6 milyon 315 bin 62 sterline satılmıştı. Ayrıca eser, şimdiye kadar dünya genelinde bir Türk sanatçıya ait satılmış en pahalı eser olurken, Türkiye’nin de en pahalı eseri unvanını almıştır. Eserin alıcısının Malezya İslam Sanatları Müzesi olduğu ve eserin ilk kez British Museum'da sergileneceği açıklandı.

Akademik Klasisizm ekolüne mensup olan Osman Hamdi Bey'in “Kuran Okuyan Kız” isimli bu eseri 1880 tarihinde yapılmıştır. Eserin orijinal boyutu 41,1 x 51 cm'dir ve tuval üzeri yağlı boya olarak çalışılmıştır.

Seyehat yazarı Barnaby Rogerson, “Kur’an Okuyan Kız” tablosu için “Bonhams” dergisinin sonbahar sayısında, “Eser, İslami tasarımlarla renkli bir arka plana karşı Kur’an okurken diz çökmüş genç bir kızı ve Osman Hamdi’nin oryantalizminin eşsiz doğasını ve sanat oyununu gösteriyor,” ifadelerini kullanır.

Ressam, 1860’ta Paris’te hukuk çalışmalarını tamamlarken, büyük Fransız Oryantalist ressamlar Jean-Leon Gerome ve Gustave Boulanger’den eğitim alır. Türk resim sanatının öncülerinden olan Osman Hamdi Bey, renkli ve farklı bir hayat yaşamasıyla birlikte ilk Türk arkeoloğu kabul edilmektedir. Aynı zamanda maliyeci, ziraatçı ve diplomattır. 

devamını oku